Menu Sluiten

Wanneer ontstaat woede?

Wanneer ontstaat woede?Wanneer ontstaat woede? Wanneer krijg je precies die woedeaanval, zodat je je er kunt op voorbereiden? Helaas! Dit is niet te voorzien. Het heeft te maken met een aantal factoren:

  • Je temperament: je kreeg via erfelijk manier, opvoeding en ook door je karakter een bepaald temperament mee. Bovendien wordt reageren met woede snel een slechte gewoonte. Met andere woorden: heb je een kort lontje, dan is dat iets dat je aanleert en aankweekt.
  • Je stressniveau: een woedeaanval wordt veroorzaakt door stress. Heb je een dag waarbij veel stress zich opzadelt? Dan is de kans op een uitbarsting een stuk groter; stress en woedeaanvallen zijn sterk met elkaar verbonden.

Los van bovenstaande hangt een woedeaanval samen met de triggers die op een gegeven moment de woede kunnen activeren (zie “hoe komt woede tot stand”). Dat kan overal en op ieder moment gebeuren. Belangrijk is dat als je de woede voelt opkomen (met de fysieke signalen die we benoemden), dat je dan een oplossing klaar hebt die voor jou werkt.